Uusi Horisontti Eurooppa -hanke vauhdittaa otsalohkodementian diagnostiikkaa
Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksikkö on mukana uudessa EU-hankkeessa, jonka odotetaan tuovan merkittävää edistystä otsalohkodementian diagnostiikkaan. PREDICTFTD-hanke on saanut lähes 8 miljoonan euron rahoituksen Horisontti Eurooppa -ohjelmasta.
Otsalohkodementia on monimuotoinen tauti. Otsalohkodementian ensioireita ovat muistioireiden sijaan usein käytöksen ja persoonallisuuden muutokset, ja oikean diagnoosin saaminen voi viedä vuosia. Otsalohkodementian diagnostiikkaan kaivataankin kipeästi menetelmiä, jotka mahdollistaisivat varhaisen ja luotettavan diagnoosin sekä taudin erilaisten alatyyppien tunnistamisen. Siihen sairastuneista vain 15–30 prosentilla on jokin tunnetuista geenimutaatioista, joiden perusteella tauti voitaisiin vahvistaa. Valtaosa sairastaa taudin sporadista muotoa, jonka syntysyytä ei tiedetä.
Toisin kuin Alzheimerin taudissa, jossa tautipatologia voidaan osoittaa nestemarkkereilla tai aivojen amyloidikuvantamisella, ei otsalohkodementiassa tautimuutoksille spesifejä diagnostisia tutkimuksia ole käytettävissä. Ei-periytyvissä tapauksissa diagnoosi perustuukin oirekuvan tunnistamisen ohella aivojen rakenteelliseen ja toiminnalliseen kuvantamiseen täsmädiagnostiikan sijaan.
Tähän tarkoitukseen PREDICTFTD-hankkeessa kehitetään tekoälypohjainen työkalu, joka yhdistää otsalohkodementian diagnostiikan tueksi tiedot useista potilaalta mitattavista merkkiaineista ja muista potilastiedoista, kuten aivokuvista ja neuropsykologisten testien tuloksista. Lähtökohtana hyödynnetään aiemmissa tutkimuksissa tunnistettuja otsalohkodementian merkkiaineita ja kaikkiaan yhtätoista eri potilasaineistoa eri puolilta Eurooppaa.
Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksikkö vastaa hankkeessa potilasaineiston keruusta ja potilastutkimusten yhdenmukaisesta protokollasta. Itä-Suomen yliopistosta hankkeeseen osallistuu myös professori Annakaisa Haapasalon tutkimusryhmä.
– Tämä hanke mahdollistaa täsmädiagnostiikan kehittämisen otsalohkodementiaan, joka on edellytys täsmälääkkeiden kehittämiselle. Suomessa on korkeatasoista osaamista näiden tautien tutkimuksessa ja on hienoa, että osaamistamme päästään hyödyntämään tämän hankkeen myötä myös Euroopan laajuisesti, kertoo hanketta Suomessa johtava Eino Solje.
Lisätietoja:
Aivotutkimusyksikön johtaja, apulaisprofessori Eino Solje, https://uefconnect.uef.fi/eino.solje/