TKI-toimijat valokeilassa – Kuopio Brain & Mind
Kuopio Brain & Mind-Monitieteinen verkosto aivoterveyden parantamiseksi
Kuopio Brain & Mind toimii Kansallisen neurokeskuksen alueverkostona Kuopiossa. Kansallinen neurokeskus on suomalainen neurotieteiden ja -tutkimuksen yhteistyöverkosto, joka pyrkii tuomaan yhteen akateemiset, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat neurotieteen alalla ja edistämään parempaa aivoterveyttä Suomessa. Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan perustaman Kuopio Brain & Mind -verkoston tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välillä sekä edistää itäsuomalaisen neurotieteen näkyvyyttä.
Neurotieteen perustutkimuksen ainutlaatuista osaamista ja kilpailukykyistä infrastruktuuria löytyy niin Itä-Suomen yliopistosta (UEF) kuin bioteknologian alan yrityksistä. Neurotieteiden ja psykiatrian kliinistä tutkimusta tehdään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS), UEF:n Aivotutkimusyksikössä sekä keskussairaaloissa ja perusterveydenhuollossa Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Oikeuspsykiatrian tutkimus on myös korkeatasoista ja kansainvälisesti vahvasti verkottunutta.
Tärkeänä tavoitteena translationaalisen tutkimuksen edistäminen
Kuopio Brain & Mind perustettiin vuonna 2021 osana Kansallista Neurokeskusta. Toiminnan tavoitteena on tukea ja edistää alueen korkeatasoista neurotieteellistä, laajemmin aivoterveyteen liittyvää tutkimusta, rakentaa monitieteellistä yhteistyötä ja -verkostoa sekä toimia linkkinä alueen aivoterveyden verkostoihin, yrityksiin ja muihin sidosryhmiin. Neurokeskusverkoston perustamisen taustalla on ministeriötasolla tehty selvitys, joka toi esiin tarpeen tällaiselle verkostolle.
”Toteutamme ja kehitämme alueellista Brain & Mind-toimintaa yhteistyössä Helsingin, Oulun, Jyväskylän, Turun ja Tampereen alueyksiköiden kanssa. Kuopiossa sijaitsee myös Kansallisen neurokeskuksen koordinaatioyksikkö, joka toimii kansallisen ja kansainvälisen neuroalan tutkimustoiminnan yhteyspisteenä ja fasilitoijana, sekä edistää omalta osaltaan aivosairauksien diagnostiikkaan, hoitoon ja kuntoutukseen liittyvien innovaatioiden syntymistä”, kertoo Kuopio Brain & Mindin aluepäällikkö, Tarja Laitinen.
Alueellisten Brain & Mind -yksiköiden toiminta perustuu niiden erityisosaamisalueisiin. Esimerkiksi Turussa painottuu mm. aivokuvantamisen maisteritason tutkintokoulutus ja neurotieteen tutkimus ja Jyväskylässä puolestaan liikunta- ja neurotieteiden yhteistyö. Paikalliset alueet toimivat Kansallisen neurokeskuksen sateenvarjon alla ja toteuttavat sen isompaa visiota ja missiota omien em. erityisosaamisalueidensa mukaisesti.
Kuopio Brain & Mind yhdistää Itä-Suomen yliopiston (UEF), Pohjois-Savon hyvinvointialueen, Kuopion yliopistollisen sairaalan sekä neurotieteen tutkijoita em. organisaatioista. Lisäksi verkostoon kuuluu muita ekosysteemitoimijoita, kuten Kuopio Health, yrityksiä ja potilasjärjestöjä. Kuopio Brain & Mindin toimintaa ohjaava johtoryhmä koostuu monitieteellisistä asiantuntijoista mm. neurotieteiden, nuorisopsykiatrian sekä kauppa- ja oikeustieteiden alalta edustaen sekä perus- että kliinistä tutkimusta.
Kuopio Brain & Mindin aluepäällikkö, Tarja Laitinen
Yhteistyö tuo uusia ratkaisuja monimutkaisiin haasteisiin
”Yksi Kuopio Brain & Mindin tärkeimmistä tavoitteista on translationaalisen tutkimuksen edistäminen, eli kliinisten ja perustutkijoiden yhteistyön lisääminen. Tämä tarkoittaa, että laboratoriossa tehty perustutkimus tuodaan potilastyöhön ja kliiniset löydökset puolestaan hyödyttävät perustutkijoita. Translationaalinen tutkimus on tärkeää, jotta perustutkimuksen ja kliinisen työn tulokset voidaan yhdistää hyödyllisiksi ratkaisuiksi edistämään aivoterveyttä”, jatkaa Annakaisa Haapasalo, alueellisen johtoryhmän puheenjohtaja ja A.I. Virtanen -instituutin professori, Itä-Suomen yliopistosta.
”Aivan käytännössä perustutkimuksen ja kliinisen tutkimuksen yhteen tuominen voisi auttaa esimerkiksi varhaisdiagnostiikan parantamisessa tai taudin alkamisen myöhäistämisessä. Tämä olisi todella tärkeää erityisesti juuri esim. etenevissä muistisairauksissa, jotka usein diagnosoidaan myöhään. Tai sitten kun näihin tauteihin löydetään toivottavasti lähitulevaisuudessa tehokkaita lääkkeitä, niin pystyttäisiin ohjaamaan oikeanlaisia potilaita oikeanlaiseen lääkehoitoon vaikkapa erilaisten biomarkkerien avulla.”
Kun ymmärrys tautimekanismeista syvenee, avautuu mahdollisuus kehittää uusia täsmälääkkeitä, jotka vaikuttavat suoraan tautiprosessiin. Tämä voisi johtaa sairauden etenemisen hidastamiseen tai jopa sen pysäyttämiseen. Keskeistä on pohtia yhdessä, millainen tutkimus on relevanttia näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Potilaista saatu tieto yhdistyy perustutkijoiden kykyyn selvittää sairauksien perinnöllisiä ja solutason mekanismeja, ja kun tämä yhteistyö toimii optimaalisesti, avain uusien biomarkkerien ja lääkehoitojen kehittämiseen löytyy.
Aivosairaudet ovat kuitenkin monitekijäisiä ja monimutkaisia, mikä tuo haasteita. Esimerkiksi hermoston rappeumasairauksissa ei ole yhtä ainoaa syytä, vaan niitä on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti. Tämä selittää sen, miksi tehokkaita hoitoja moniin näistä sairauksista ei vielä ole – vaikka oireita onkin mahdollista lievittää.
Annakaisa Haapasalo, alueellisen johtoryhmän puheenjohtaja ja A.I. Virtanen -instituutin professori, Itä-Suomen yliopisto
Innovatiivisia hankkeita ja tulevaisuuden ratkaisuja
Vaikka Brain & Mind-alueilla on omat painotuksensa ja erityisosaamisalueensa, missio paremman aivoterveyden saavuttamisesta on yhteinen. Alueiden välillä on myös toteutettu tutkimuksellista yhteistyötä, joista esimerkiksi kansainvälinen Hermostoa rappeuttavien sairauksien varhaiset synaptiset muutokset-SynaDeg -niminen hanke on käynnissä.
Itä-Suomen yliopiston koordinoima hanke pyrkii syventämään ymmärrystä hermoston rappeumasairauksien tautimekanismeista sekä tuottamaan uusia biomarkkereita ja työkaluja näiden sairauksien haastavaan varhaisdiagnostiikkaan ja hoitoon. Mukana partnerina Suomesta on Oulun yliopisto.
Lisäksi ensi vuonna päättyvä EAKR-rahoitteinen Aivotutkimusyksikkö 2.0 -hanke on ollut menestyksekäs. Hankkeen avulla on parannettu yksikön toiminta- ja palvelukonseptia sekä kehitetty sen tutkimusinfrastruktuuria. Hankkeessa luodut toimivat mallit tarjoavat jatkossa arvokasta tukea uusille tutkimuksille. Esimerkiksi yhteistyössä biopankkien kanssa potilaita voidaan tarvittaessa kutsua takaisin jatkotutkimuksiin. Hankkeen keskiössä ovat olleet elinkeinoelämälähtöisyys ja alueellinen yhteistyö. Mukana on ollut myös yrityksiä, jotka ovat osallistuneet hankkeen toteutukseen ja seuranneet sen etenemistä.
Verkosto kasvaa ja kehittyy
Kuopio Brain & Mind pyrkii jatkuvasti laajentamaan verkostoaan. Verkostoituminen auttaa tavoittamaan uusia yhteistyökumppaneita ja luomaan yhteyksiä tutkijoiden ja yritysten välille. Verkoston rakentaminen vaatii pitkäjänteistä viestintää ja näkyvyyden luomista. Tässä ihmisten yhteen tuominen ja uusien yhteistyömahdollisuuksien kehittäminen on tärkeässä roolissa.
”Kuopio Brain & Mind järjestää eri teemaisia tapahtumia sekä on mukana eri tapahtumien ja seminaarien järjestelyissä. Myös osallistuminen erilaisiin tapahtumiin ja tätä kautta Kuopio Brain & Mind-verkoston kasvattaminen ja tunnettuuden lisääminen on oleellinen osa toimintaamme. Verkostotyössä on ehdottoman tärkeää ihmisten kohtaaminen ja kohtauttaminen. Toisten Brain & Mind -aluehenkilöiden tapaaminen kokemusten jakamisineen tuo myös arvokasta oppia kaikille osapuolille. Jatkossakin Kuopio Brain & Mind haluaa olla mukana aivoterveyttä tukevissa tutkimushankkeissa, verkostoituu sekä on tukena alueensa toimijoille.”
”Toivottavasti myös yritysten suunnalta löytyy kiinnostusta yhteistyöhön ja meihin voi aina ottaa yhteyttä. Yhteistyön kautta voimme kehittää ratkaisuja, joilla on suora vaikutus meidän jokaisen tulevaisuuteen ja hyvinvointiin. Täältä voimme yhden luukun periaatteella myös auttaa eteenpäin, mikäli kysymyksiä herää neurotieteisiin ja aivoterveyteen liittyen”, päättävät Laitinen ja Haapasalo.
Yhteydenotot:
Tarja Laitinen, Aluepäällikkö, Kuopio Brain & Mind, tarja.laitinen(at)uef.fi
Annakaisa Haapasalo, Kuopio Brain & Mind alueellisen johtoryhmän puheenjohtaja, Professori, A.I. Virtanen -instituutti, Itä-Suomen yliopisto, annakaisa.haapasalo(at)uef.fi
Kuopio Brain & Mind on alueellinen toimija, jonka tavoitteena on parantaa aivoterveyttä monitieteisen tutkimuksen, yhteistyön ja innovaatioiden avulla. Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan perustaman Kuopio Brain & Mind -verkoston tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välillä sekä edistää itäsuomalaisen neurotieteen näkyvyyttä. Kuopio Brain & Mind toimii Kansallisen neurokeskuksen alueverkostona.