Marginum aloittanut Suomessa kliiniset tutkimukset potilaille laitteella, joka avustaa syöpäkudosten tunnistuksessa leikkauksen aikana
Marginum Ltd on aloittanut Suomessa kliiniset tutkimukset potilaille laitteella, joka avustaa syöpäkudosten tunnistuksessa leikkauksen aikana. Tarkoitus on, että laitteesta tulee globaalisti käytetty osa syövän hoitoa.
Marginumin kehittämä kudostunnistusmenetelmä perustuu Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan neurokirurgian klinikan ja Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen poikkitieteelliseen tutkimukseen.
Keksintö syntyi osana Marginumin toimitusjohtaja Samu Lehtosen väitöskirjatyötä. Hän tutki miten fluoresoivia merkkiaineita on mahdollista tunnistaa paremmin aivokasvainkirurgiassa. Tulokset olivat niin lupaavia, että Lehtonen tiimeineen päätti perustaa Marginumin vuonna 2020, jotta menetelmä saadaan vietyä käytäntöön.
– Jos kaikki menee hyvin, niin vuoden sisällä tuotteemme on käytössä useissa yliopistollisissa sairaaloissa, Lehtonen kertoo.
Poikkitieteellisyydestä on hyötyä kehitystyössä
Marginumin kehittämä laite tarjoaa kirurgeille tietoa siitä, onko poistettu kudos syöpää. Ensivaiheessa laitetta käytetään erityisesti aivosyöpien leikkauksessa. Laite antaa äänipalautteen, kun kirurgin poistama syöpäkudos kulkee sen läpi imuputkessa. Ennen leikkausta potilaalle annetaan lääkeainetta, joka aiheuttaa syöpäkudoksessa valoreaktion, jonka laite tunnistaa ja siten ohjaa mitä kudoksia kannattaa poistaa leikkauksen aikana. Näin kirurgisen työnkulun odotetaan tehostuvan ja terveelle kudokselle koituvan vähemmän vaurioita.
Menetelmällä arvioidaan olevan konkreettisia vaikutuksia terveydenhuollon kustannuksiin, sillä uusintaleikkauksien tarpeen odotetaan vähentyvän.
– Olemme saaneet erittäin positiivista palautetta kirurgeilta. He näkevät laitteen sujuvoittavan heidän työskentelyään ja vähentävän komplikaatioriskejä. Laitteemme ansiosta syöpäkudos saadaan aiempaa täsmällisemmin poistettua, Lehtonen summaa.
Yhtiön tuotekehitystiimiin kuuluu insinööri ja kolme lääkäriä, joista yksi on neurokirurgi. Viimeisen puolen vuoden sisällä yhtiön poikkitieteellisyys on vahvistunut entisestään, kun taloon on saatu sekä tiedepuolen että liiketalouden osaajia. Poikkitieteellisyys on koettu hyödylliseksi laitteen kehitystyössä.
Tähtäin on kansainvälisillä markkinoilla
Laite on vielä kehitysvaiheessa, mutta näköpiirissä on CE-merkin saaminen vuoden sisällä. Yhtiö on vastikään vienyt läpi seed-rahoituskierroksen, jossa kerättiin yli 1,0 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa ja sen lisäksi Business Finlandilta saatiin 700 000 euroa lainaa tuotekehitykseen. Varoilla on tarkoitus viimeistellä laitteen kehitystyö ja saada se lanseerausvalmiuteen.
– Laitteen ja menetelmän immateriaalioikeuksien suojaamiseksi on tehty lukuisia toimenpiteitä. Lääkekehityksen rinnalla odotamme markkinoiden kasvavan valtavasti saatavilla olevien merkkiaineiden lukumäärän lisääntymisen myötä, Lehtonen toteaa.
Yhtiön tähtäin on kansainvälisillä markkinoilla, jonne se pyrkii jo haetulla ensipatentilla. Tuotetta lähdetään ensimmäisessä vaiheessa viemään Pohjoismaihin ja Eurooppaan, mutta tavoite on tulevina vuosina päästä myös Amerikan markkinoille.
Tarkoitus on kehittää jatkossa uusia laiteversioita muidenkin kuin aivosyöpien leikkaukseen. Teknologiaa on tarkoitus skaalata muun muassa maksa-, munasarja- ja GI-kanavan syöpiin, joiden merkkiaineet on jo tunnistettu.
Samu Lehtonen
Hyvin tehdystä pohjatyöstä on hyötyä
Lehtonen kokee, että riittävän nopea ja ketterä eteneminen on ollut erittäin hyödyllistä yhtiön ja sen tekemän kehitystyön kannalta. Kehitystyö myös vietiin mahdollisimman pitkälle ennen kuin yritys perustettiin. Tiimi tiedosti, että kuukausittaiset kulut alkavat juosta heti kun yritys perustetaan.
– Pitkitimme yhtiön perustamista mahdollisimman pitkälle. Hyvin tehdystä pohjatyöstä on hyötyä, kun yrityksen toiminta käynnistyy. Toki sekin helpottaa huomattavan paljon yrittämistä, että tuote on hyvä ja sille on olemassa tarve, Lehtonen kiteyttää.
Yhteistyötä myös alueen verkostojen kanssa
Marginum Ltd on osa KuopioHealth-ekosysteemiä ja tekee muidenkin alueen verkostojen kanssa yhteistyötä niin paljon kuin kehitystyöltä liikenee aikaa. Yhtiön toimitusjohtaja Samu Lehtonen kuvaa Marginumin poikkitieteellistä tiimiä hyvin sitoutuneeksi ja osaavaksi.
– Kuopio on ollut yhtiölle hyvä paikka tehdä kehitystyötä, Lehtonen kiittelee.
Alkuperäinen artikkeli TÄÄLLÄ
Teksti: Minna Akiola