Tutkimus- ja kehityspanostuksia terveysalalle
Panostuksia terveysalan tutkimusympäristöön
Lähiviikkoina on tehty merkittäviä päätöksiä tutkimus- ja kehitystoiminnan (T&K) vahvistamiseksi terveydenhuollossa, kun hallituksen budjettiriihen yhteydessä päätettiin useista uusista rahoituskohteista. Näiden toimenpiteiden tavoitteena on tukea innovaatioita, edistää hyvinvointialueiden T&K-toimintaa sekä vahvistaa Suomen asemaa kliinisen tutkimuksen kärjessä.
Hyvinvointialueiden T&K-toiminnan vahvistaminen
Suomen Akatemian myöntövaltuuteen lisätään kertaluonteisesti 8 miljoonan euron määräraha vuodelle 2025. Vastaavat määrärahat on suunniteltu vuosille 2026–2028. Rahoituksen tarkoituksena on edistää hyvinvointialueiden T&K-toimintaa ja vahvistaa alueiden välistä yhteistyötä tutkimuslaitosten ja muiden toimijoiden kanssa.
Hyvinvointialueiden T&K-toiminta perustuu aiempien erityisvastuualueiden rakenteisiin. Nyt tehty rahoituspanostus mahdollistaa alueiden tutkimusyhteistyön kehittämisen, mikä puolestaan edistää terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä palvelujen kehittämistä.
Kliinisen tutkimuksen rahoitukseen pysyvä lisäys
Kliinisen tutkimuksen taso Suomessa on ollut pitkään tieteellisillä mittareilla katsottuna korkea, mutta viime vuosina on nähty laskusuuntausta. Kliininen tutkimus tuottaa arvokasta tietoa, jota voidaan hyödyntää terveydenhuollon prosesseissa, diagnostiikassa ja hoidoissa. Lisäksi tutkimuksen pohjalta syntyy kaupallisia tuotteita ja palveluita.
Tason nostamiseksi Suomen Akatemian kliinisen tutkimuksen rahoitukseen tehdään 10 miljoonan euron pysyvä lisäys. Tämä rahoitus tukee Suomen monivuotista T&K-rahoitussuunnitelmaa ja vahvistaa mahdollisuuksia tehdä kliinistä tutkimusta erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän rakenteiden muutosten jälkeen.
Business Finlandin rahoitus hyvinvointialueille ja yliopistosairaaloille
Uusi rahoitusmahdollisuus avautuu myös hyvinvointialueille ja yliopistosairaaloille. Business Finlandin rahoitusta voidaan jatkossa myöntää T&K-yhteistyöhön, joka sisältää yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa tehtävää yhteistyötä. Tavoitteena on tukea yliopistosairaaloiden tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä lisätä yksityisen sektorin T&K-investointeja.
Samalla valtioneuvoston päätöksentekoa tukeva tutkimustoiminta, eli TEAS-toiminta, saa 6 miljoonan euron vuotuisen budjetin. Tästä kohdennetaan 1 miljoonaa euroa hyvinvointialueiden toiminnan tilannekuvan parantamiseen.