| Kategoria: Menestystarinat

”Kuopiossa on paljon saman alan yrityksiä, jotka saattavat työskennellä seinän eri puolilla, mutta eivät välttämättä tiedä toisistaan.”

SwanMedicalla uskotaan verkostoitumiseen

Kun Juha Waisanen palasi kymmenen vuoden työkomennukselta Yhdysvalloista vuonna 2016, hän toteutti pitkäaikaisen haaveensa yrityksestä. Syntyi reseptilääkemarkkinointia ja lääketukkukauppaa tekevä SwanMedica Oy.

– Etsimme maailmalta reseptilääkkeitä, joita tuomme Suomen markkinoille ja hoidamme niiden markkinoinnin, Waisanen kertoo.

Yrityksen päätuote on eturauhassyöpälääke ja valikoimaan kuuluu myös muita urologian alaan kuuluvia lääkkeitä ja tuotteita.

Varkaudessa toimiva yritys työllistää nykyisin kolme henkilöä ja viime vuoden liikevaihto oli 660 000 euroa.

– Nyt meillä on edessä kasvuhyppy ja selkeä lisäys lääkevalmisteisiin. Tavoitteena on viiden vuoden sisällä nostaa liikevaihto kolmeen miljoonaan euroon ja henkilökunnan määrä 5–10 henkilöön.

Waisanen arvioi, että ekosysteemissä SwanMedica pystyy tuomaan yhteiseksi hyväksi näkemyksensä ja ammattitaitonsa lääketukkukauppaan ja kansainväliseen yhteistyöhön liittyvissä asioissa.

Rohkeus löytyi rapakon takaa

Juha Waisanen kertoo, että Pohjois-Amerikassa vietetyt vuodet antoivat hänelle rohkeuden toteuttaa unelmansa yrityksen perustamisesta. Siellä ihmiset uskaltavat ottaa riskejä, perustaa yrityksiä – ja pärjäävät.

Toinen oppi Amerikoista oli verkostojen merkitys.

– Siellä yrityselämä on selvästi verkostoituneempaa ja ihmiset sekä pienet yritykset tuovat paljon enemmän esille omia taitojaan, Waisanen pohtii.

Työkomennukselta palattuaan hän suunnittelikin terveysalan verkostoa lähialueelle.

– Tiesin, että Kuopiossa on paljon saman alan yrityksiä, jotka saattavat työskennellä seinän eri puolilla, mutta eivät välttämättä tiedä toisistaan.

Vahvempaa verkostoitumista

Vielä silloin ajatus verkostosta kuivui kokoon, mutta kuultuaan Kuopio Healthin avoimesta innovaatioekosysteemistä Juha Waisanen kiinnostui. Lisäksi hallituksen puheenjohtajana oli sama mies, Jussi Holopainen, joka oli aikanaan palkannut Waisasen lääkealalle töihin.

– Soitin Jussille ja kysyin, mihin Kuopio Health pyrkii. Sehän oli sama asia, jota olin jo aiemmin ajatellut. Minusta tämä on erittäin fiksua, sillä saamme näin enemmän voimaa hajanaiselle ryhmälle, Waisanen sanoo.

Hän ehdottaa, että Kuopio Healthin kautta voitaisiin järjestää säännöllisesti kuukausittain verkostoitumistapahtumia. Kaikille avoimeen tapahtumaan voisivat osallistua niin terveysteknologia-alaa lähellä olevat opiskelijat, yritykset kuin akateemisen maailman toimijatkin matalalla kynnyksillä.

– Vaikka tapahtumaan voisi osallistua sekä etänä että paikan päällä, olennaista olisi kasvokkain tapaaminen. Toistuvuutta tarvitaan, ettei arki tukahduta tapaamisissa alkunsa saavia uusia ideoita. Uskon, että tätä kannattaisi ainakin kokeilla.

Lue lisää SwanMedicasta
Lue lisää jäsenyydestä