| Kategoria: Menestystarinat

Surgify turvallisemman luukirurgian edelläkävijä

Monilla kirurgian ja hammaslääketieteen aloilla luu on leikattava tai poistettava vahingoittamatta pehmytkudoksia. Surgify kehittää uusia ratkaisuja näiden rakenteiden suojaamiseen ja niihin liittyvien komplikaatioiden estämiseen. Verenvuoto, infektiot ja hermovauriot ovat joitakin komplikaatioita, jotka voivat vaikuttaa vakavasti potilaan elämänlaatuun. Surgifyn teknologia parantaa luukirurgian turvallisuutta, nopeutta ja tarkkuutta näiden riskien minimoimiseksi.

Surgify syntyi vuonna 2017 Aalto-yliopiston ja HUSin välisenä spin-off-yrityksenä. Tarpeena oli ratkaista kliinisiä haasteita luukirurgiassa. Perustajatiimi koostuu monialaisista asiantuntijoista, joilla on kliinistä, teknologista, regulaatioon liittyvää sekä kaupallista osaamista. Tämä monialainen tausta on ollut tärkeää yrityksen kehitykselle ja innovaatioille. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä, toiminnan ollessa kansainvälistä yrityksen oman henkilöstön sekä kumppanuuksien kautta.

”Teknologia on hyvin vahvasti lähtöisin kliinisistä tarpeista ja meillä on taustaa myös neurokirurgian tutkimuksessa. Tätä kautta on havaittu haasteita, joihin on haluttu ideoida ratkaisuja. Ja toki kehitystyö on vaatinut paljon laboratoriotyötä, prekliinisiä tutkimuksia sekä kliinisiä tutkimuksia”, kertoo Surgifyn toimitusjohtaja ja yksi perustajista, Visa Sippola.

Innovatiivinen teknologia minimoi leikkausten riskejä

”Surgify Halo™, kirurginen pora, on käytännössä kudosselektiivinen instrumentti, eli se leikkaa selektiivisesti kovia kudoksia samalla säästäen pehmeät kudokset, esimerkiksi hermot, verisuonet ja keskushermostorakenteet. Kyseessä on pitkälti materiaalitekniikkaan nojaava ratkaisu, jossa terä on tehty kahdesta eri komponentista, eli leikkaavasta ja pehmeät kudoksia suojelevasta komponentista. Pehmeitä kudoksia suojeleva komponentti on joustava ja kun se laitetaan kontaktiin luun kanssa, se väistyy tieltä”, taustoittaa Sippola.

Surgify Halon idea on yksinkertainen, mutta samalla innovatiivinen, sillä kirurgit voivat käyttää pehmytkudoksia suojaavaa laitetta luunpoistoon ilman muutoksia poraustekniikkaan.

”Teknologian kaupallistamisen ensiaskeleet otettiin Suomessa vuonna 2022, ja tuote on sittemmin lanseerattu kansainvälisille markkinoille, kuten Ruotsiin ja Tanskaan. Yhteensä lähes 400 potilasta on leikattu onnistuneesti tämän teknologian avulla, mikä korostaa sen merkitystä potilasturvallisuuden parantamisessa ja kirurgisten toimenpiteiden tehostamisessa. Potilasturvallisuus onkin yksi erittäin iso aspekti, koska ratkaisulla on hyvin välitön riskejä pienentävä vaikutus, mutta se voi myös suoraviivaistaa ja helpottaa kirurgin työskentelyä huomattavasti.”

”Meillä on moniakin tällaisia yksittäisiä esimerkkejä, jossa jotain kriittistä pehmytkudosta on pystytty suojelemaan leikkauksen aikana. Leikkaussalissa olleena ja näitä leikkauksia tällä meidän laitteellamme nähneenä, on ihan mahtavaa nähdä, miten erilainen lopputulos voi parhaimmillaan olla varsinkin sellaisessa tilanteessa, että tulee kontakti esimerkiksi pehmytkudokseen leikkauksessa”, Sippola jatkaa.

Vuoden 2024 aikana yritys on laajentanut toimintaansa myös Saksaan, ja suunnitteilla on myös Yhdysvaltojen markkinoille laajentuminen FDA (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto, Food and Drug Administration) -hyväksynnän myötä. Yritys pyrkii nopeaan kansainväliseen kasvuun ja pohjoismaat ovat olleet keskeisessä roolissa alkuvaiheen markkinoiden rakentamisessa. Ensimmäiset asiakkaat ovat jo tuottaneet lupaavia tuloksia.

”Ruotsissa ja Tanskassa ja tietenkin Suomessa verkostot ovat jo olemassa ja näissä meillä on myös oma edustus tällä hetkellä. Pidemmälle laajentuminen varmasti tehdään varmasti osittain ainakin jakelukumppanien kanssa yhteistyössä”, Sippola toteaa.

Surgify Halo™, voitti vuonna 2024 myös arvostetun Red Dot Design Awards -palkinnon innovatiivisen tuotteen sarjassa. Tuomariston valinnassa painottuivat erityisesti tuotteet, jotka esittelevät teknistä optimointia, innovatiivisia materiaaleja ja vallankumouksellisia käyttötapoja.

Strategiset kumppanuudet tärkeitä innovaation kehittämisessä

Yritys on tehnyt merkittävää yhteistyötä muun muassa HUS:n, Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS), Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen kanssa. Nämä kumppanuudet ovat olleet keskeisiä teknologian tutkimuksessa ja kehittämisessä, mukaan lukien CE-merkintätutkimukset.

Yritys jatkaa innovointia erityisesti robottiavusteisessa kirurgiassa, jossa kudosselektiivinen teknologia voi tuoda merkittäviä etuja tarkkuuden ja turvallisuuden parantamisessa. Yrityksen visio on nopeuttaa ja tehostaa leikkauksia sekä parantaa kirurgisia lähestymistapoja myös tulevaisuudessa.

”Uskon, että tuote voi nopeuttaa leikkauksia ja mahdollistaa kirurgisia lähestymistapoja, jotka voivat olla vähemmän invasiivisia kuin nykyään”, Sippola kertoo.

”Kuopio Healthin jäseniksi tulimme erään sijoittajan suosituksen myötä, joka kertoi Kuopio Healthin toiminnasta. Kaiken kaikkiaan näen, että Kuopio näyttäytyy Surgifyn näkökulmasta hyvin lupaavana terveysteknologia-alueena. Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkärit ovat olleet äärimmäisen teknologiatutkimusmyönteisiä ja me mielellämme jatkamme tätä tiivistä yhteistyötä”, päättää Sippola.

Lue lisää Surgifysta

Lue lisää Kuopio Healthin jäsenyydestä