Jäsenet estradilla: QUMEA
Qumea mullistaa terveydenhuoltoa tutkateknologian avulla
QUMEA on digitaalinen liikeseurantajärjestelmä, joka parantaa potilasturvallisuutta terveydenhuollon laitoksissa. Yrityksen ainutlaatuisen, tutkasensorista ja älykkäästä, käyttäjäystävällisestä ohjelmistosta koostuvan järjestelmän avulla voidaan seurata jatkuvasti potilaiden liikkeitä ja laukaista hälytyksiä potilaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Yrityksen erottaa muista sen kyky tarjota reaaliaikaista tietoa ilman tarvetta erillisille kameroille, johdoille tai puettavalle teknologialle. Tämän huomaamattoman ratkaisun avulla voidaan ehkäistä esimerkiksi kaatumisia ja makuuhaavoja.
QUMEAn tiimillä on aiempaa kokemusta optisten anturien käytöstä julkisilla paikoilla, esimerkiksi lentokentillä ja he tunnistivat tarpeen yksityisyyslähtöisempään ratkaisuun terveydenhuollossa. Tutkajärjestelmän avulla hoitajat voivat vastata välittömästi hälytyksiin ja luottaa yrityksen tekoälypohjaiseen analyysiin, jolla tunnistetaan mahdollisia riskitilanteita kuten kaatumisia ja liikerajoitteita. Tutkimus on osoittanut, että yrityksen kehittämä järjestelmä onnistuu estämään kaatumiset 70 prosentin varmuudella. Teknologian avulla tilanteeseen voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa ilman tarvetta jatkuvaan visuaaliseen seurantaan. Se on siis kamerapohjaisia järjestelmiä tehokkaampi. QUMEAn ainutlaatuiset tutkateknologiaan perustuvat ratkaisut ovat Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) suhteellisuusperiaatteen mukaisia, sillä niihin ei sisälly henkilötietojen luvattoman käsittelyn riskiä tiedon minimoinnin ja välttämisen ansiosta.
Yksityisyys ja hoito kaiken perustana
”Yksi Qumean järjestelmän tärkeimmistä eduista on sen huomaamattomuus. Puettavien rannekkeiden ja hoitajakutsujärjestelmien kaltaiset perinteiset ratkaisut saattavat pettää tosipaikan tullen – esimerkiksi, jos potilas menettää tajuntansa tai ei yllä laitteeseen. Sitä vastoin tutkatunnistin havaitsee liikkeet ja kaatumiset ilman, että potilaan täytyy tehdä mitään. Tämä on erityisen tärkeää vanhusten ja kognitiivisten toimintojen heikentymisestä kärsivien potilaiden hoidossa, jossa puettavan teknologian tehokas käyttö potilailla voi olla vaikeaa. Puettavat laitteeet saattavat myös lähettää herkästi vääriä hälytyksiä tai perustua algoritmeille, jotka eivät aina toimi niin kuin pitäisi. Nämä sudenkuopat voidaan välttää yrityksen tutkateknologiaperusteiden järjestelmän avulla, joka mahdollistaa luotettavan, passiivisen seurannan ja samalla tukee sekä potilaita että heidän hoitajiaan”, toteaa Alexander von Arb, joka vastaa QUMEAlla liiketoiminnan kehittämisestä.
QUMEA on sitoutunut yksityisyyden suojaan suomalaisten arvojen mukaisesti ja korostaa erityisesti ennaltaehkäisyä ja tietoturvaa. Samalla kun tietosuojan merkitys kasvaa maailmalla, QUMEA johtaa muutosta kohti innovatiivisia ja potilaan yksityisyyden suojaa kunnioittavia terveydenhuollon ratkaisuja. Yrityksellä on myös edistyksellinen lähestymistapa terveysteknologiaan, jossa innovaatio yhdistyy eettisiin näkökohtiin. Yrityksen järjestelmä sekä parantaa potilaiden hoitotuloksia että myös mullistaa potilasturvallisuuden hallintaa terveydenhuollossa.
Haasteita Qumean teknologian kehittämisessä
”Teknologiamme kehittämisprosessi on ollut täynnä haasteita. Erityisen vaikeaa on ollut tunnistaa kaatumiset tavallisesta arjessa tapahtuvista liikkumisesta. Visuaalista dataa tallentavista kameroista poiketen tutkatunnistin kerää tiedoa pilvipohjaiseen tietovarastoon, joka puolestaan vaatii tulkintaa. Järjestelmää on siis koulutettava tunnistamaan monenlaisia kaatumisia tuolilta alas luisumisesta yhtäkkisiin luhistumisiin sekä laajalti erilaisia liikemalleja. Tehtävää hankaloittaa se, että jokainen potilas on yksilö, minkä takia järjestelmän on vaikeaa tehdä yleistyksiä ilman erittäin laajan datamäärän keräämistä. Järjestelmän kehittäminen tunnistamaan erilaisia kaatumisia on vaatinut suuria tutkimus- ja kehittämisinvestointeja sekä algoritmien jatkuvaa parantamista”, von Arb kertoo.
Näistä haasteista selviytymisessä yksi keskeisimmistä strategioista on ollut tehdä tiivistä yhteistyötä tutkimuslaitosten, terveydenhuollon organisaatioiden ja kuntien kanssa. QUMEA on esimerkiksi mukauttanut tuotettaan sopimaan paremmin Suomen terveydenhuoltojärjestelmään tekemällä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa. Kumppanuuksien kautta on saatu oleellista palautetta ja tietoa, joiden avulla QUMEA on myös pystynyt sopeuttamaan tekniikkaansa paikallisten säännösten ja hoitokäytäntöjen mukaiseksi.
Qumean tulevaisuus
”Eräs kohtaamistamme, luonteeltaan filosofisemmista haasteista liittyy iäkkäiden hoitoa koskeviin laajempiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Teknologian avulla voidaan seurata ja ehkäistä kaatumisia, mutta tunnistamme myös, ettei teknologia pysty yksistään ratkaisemaan syvempiä kysymyksiä siitä, miten ikääntyneistä pidetään huolta yhteiskunnasta. Yhteisöllisestä asumisesta, johon on aiemmin kuulunut iäkkäästä perheenjäsenestä kotona huolehtiminen, on tullut harvinaisempaa, ja sen seurauksena monet ikääntyneet ovat eristyksissä muista. Tämän eristyneisyyden ja siihen liittyvän yhteisöllisyyden vähäisyyden vuoksi potilasturvallisuus ja sen osana kaatumisten ehkäisy on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin”, von Arb jatkaa.
Samanaikaisesti yritys etsii muita mahdollisia käyttökohteita tutkateknologialleen: esimerkiksi psykiatrian alalla teknologian kyky havaita pieniä muutoksia ihmisen käytöksessä voisi mahdollistaa vaikkapa masennuksen ja muiden mielenterveysongelmien seuraamisen. Tutkateknologia on myös hyvä keino unen, hengityksen ja askelluksen analysoimiseen, ja yrityksellä on parhaillaan menossa useampi tutkimushanke näistä aiheista.
Tulevaisuudessa Qumea näkee potentiaalia teknologiansa laajentamiselle kotihoidon ympäristöihin, tosin tämä ei ole vielä ensisijainen fokus. Teknologian avulla voi esimerkiksi seurata potilaita näiden siirtyessä sängystä kylpyhuoneeseen, joka puolestaan voi ehkäistä kaatumisia kotiympäristössä, tukee iäkkäiden pidempään kotona asumista ja vähentää omaishoitajien työkuormaa. Tällaisissa ympäristöissä ilmenee kuitenkin haasteita esimerkiksi kotitalouden jäsenten ja lemmikkien toisistaan erottamisessa, joka vaatii vielä teknologian kehittymistä ja lisätutkimusta.
Jatkuvaa oppimista kumppanuuksien kautta
Klinikoiden ja sairaaloiden kanssa muodostetut kumppanuudet ovat olleet ratkaisevan tärkeitä. Nämä organisaatiot eivät tarjoa pelkästään mahdollisuutta testata teknologiaa tosielämän ympäristössä, vaan niiltä saadaan myös arvokasta palautetta teknologian kehittämistä varten.
QUMEAn lähestymistapaan on kuulunut sekä paikallisten että kansainvälisten kumppanien kanssa työskentelyä. Kumppanien ansiosta järjestelmä on voitu integroida hoitajakutsujärjestelmiin ja näin on luotu entistä kokonaisvaltaisempi lähestymistapa potilashoitoon. Etenkin sveitsiläisten tutkimuslaitosten kanssa tehty yhteistyö on ollut tärkeä osatekijä, jonka avulla QUMEA on voinut parantaa algoritmejaan ja kerätä tietoa erilaisista kaatumisista ja vaaratapahtumista.
”Kuopio Healthiin liittymiseemme vaikutti positiivinen vuorovaikutus kehittämispäällikkö Kimmo Solehmaisen kanssa Radical Health Festival -tapahtumassa sekä tunne siitä, että ekosysteemin yhteistyön ja innovaation arvot ovat linjassa omien arvojemme kanssa. Arvostan sitä, miten Kuopio Healthista on muodostunut tiivis, yhteistyötä ja innovaatiota vaaliva ekosysteemi. Minulla on myös positiivinen kuva tulevista tutkimusyhteistyön mahdollisuuksista, etenkin Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa ja toivon, että yhteistyö poikii uusia menestystarinoita alueella. Päätöstämme liittyä Kuopio Healthiin motivoi myös verkoston rakenne: jäsenet ostavat osakkeita ja niistä tulee aktiivisia ekosysteemin jäseniä. Malli motivoi osallistujia ja saa ne kokemaan verkoston omakseen”, von Arb päättää.