| Kategoria: Menestystarinat
Älytunnistin auttaa kirurgia tunnistamaan syöpäsolut

Luotettava kudoksen tunnistaminen on syöpäkirurgiassa suurimpia haasteita. Tähän ongelmaan tuo apua kuopiolaisen terveysteknologian startupin Marginumin kehittelemä älytunnistin, joka auttaa tunnistamaan leikkauksen aikana, oliko kirurgin poistama kudos tervettä vai syöpäkudosta.

– Tavoitteena on suunnata tuotteen kanssa suoraan kansainvälisille markkinoille, sillä se ratkaisee globaalia ongelmaa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Samu Lehtonen.

Kudosten älytunnistinta käytetään erityisesti syöpäkirurgiassa ja ensimmäisiä käyttökohteita sille ovat aivojen tukisolujen kasvaimet eli glioomat. Jatkossa siitä nähdään apua myös esimerkiksi maksasyövän, paksusuolisyövän ja munasarjasyövän hoidossa.

Jo nykyisin potilaalle annetaan ennen leikkausta syöpäkudoksiin kertyvää, fluoresoivaa lääkeainetta. Leikkauksen aikana kudoksia valaistaan valolla, joka aiheuttaa tämän lääkeaineen hehkumisen, jolloin syöpäkudos on helpompi tunnistaa.

Ongelmana kuitenkin on, että syöpäkudos kasvaa epätarkkarajaisesti. Kudosten silmämääräistä tunnistamista rajoittavat esimerkiksi veri ja kudosjätteet. Syöpäkudos voi myös olla näkökentältä piilossa ’sokeassa kulmassa’. Näin kaikkea tavoiteltua syöpäkudosta ei saada pois ja tervettä kudosta saatetaan vaurioittaa, mikä heikentää hoitotulosta.

Marginumin kehittämä älytunnistin kiinnitetään leikkausjätettä kuljettavaan imuputkeen, ja se tunnistaa nesteessä olevasta kudoksesta, oliko poistettu kudos syöpäkudosta vai ei. Kirurgi saa äänisignaalin perusteella koko ajan tiedon, milloin poistettu kudos oli syöpäkudosta.

Lehtonen näkee uudella laitteella useita etuja: Se on toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen eikä häiritse kirurgin työskentelyä tai estä muiden menetelmien hyödyntämistä. Käytön ansiosta tervettä kudosta poistetaan vähemmän ja syöpäkudosta enemmän.

Samu Lehtonen
Markkinoille vuonna 2024

Laitteen kliiniset testit ovat alkamassa pian Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS). Jos kaikki sujuu suunnitellusti, saadaan laite myyntiin vuonna 2024.

Tämänkin yrityksen pohjana on KYS Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksessa tehdyn tutkimuksen yhteydessä tehdyt havainnot.

– Tulimme siihen tulokseen, että paras tapa hyödyntää löydöt on perustaa yritys, Lehtonen kertoo. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja, neurokirurgian dosentti Antti-Pekka Elomaa esitteli vastaikään keksintöä loppukäyttäjille pohjoismaiden neurokirurgien koulutuksessa, jossa se palkittiin parhaana tieteellisenä työnä. Tavoitteena onkin suunnata tuotteen kanssa suoraan kansainvälisille markkinoille, sillä se ratkaisee globaalia ongelmaa.

Myös paikallisesti Marginum on saanut tunnustusta, kun se voitti vuoden 2022 Tahko Ski Lift Pitchin.

Julkisuutta kaikkien hyväksi

Kuopio Healthiin Marginum liittyi saadakseen paremmat yhteydet tutkimusinstituutioihin. Lisäksi Samu Lehtonen uskoo, että muiden jäsenten kanssa voi löytyä yhteistyömahdollisuuksia ja yhdessä saavutettava julkisuus toimii kaikkien hyväksi.

Innovaatioekosysteemistä voisi löytyä myös neuvoja aloittelevan yrityksen taipaleelle, kuten suosituksia laatujärjestelmästä tai tapahtumista, joihin kannattaa osallistua. Verkostosta toivotaan apua ja tukea myös aikanaan, kun tuotetta tuodaan markkinoille.

Lehtonen on tyytyväinen, että Marginumin toiminta on edennyt ilman suuria vastoinkäymisiä.

– Tämä on ollut itselle oppimisprosessi, sillä minulla ei ollut suurta yrityskokemusta. Terveysteknologia- alaan erikoistunut neuvonta yrityksen alkutaipaleelle voisi auttaa monia, hän pohtii.

Lue lisää Marginumista
Lue lisää jäsenyydestä