| Kategoria: Menestystarinat

”Tietoisuus terveydestä on nouseva trendi, johon pitää nyt tarttua.”

Ketoinen haluaa olla mukana edistämässä terveyttä

Voiko viljattomalla leipäsellä edistää terveyttä? Kyllä voi, arvioi Ketoinen Oy:n toimitusjohtaja Niina-Marika Lahnavik-Hoffren.

Kuopiolaisen Ketoisen leipäset ovat viljattomia ja gluteenittomia. Siksi runsaasti kuitua ja proteiinia sisältävä leipänen sopii muun muassa gluteenittomaan, vähähiilihydraattiseen, ketogeeniseen ja fodmap-ruokavalioon.

Tutkimuksilla halutaankin nyt selvittää, voiko näillä ruokavalioilla myös tukea erilaisten sairauksien hoitoa.

Niina-Marika Lahnavik-Hoffren, Anni Hoffren ja Nanna Mononen
Tutkimuksia meneillään

Terveyden edistäminen on syy, miksi Ketoinen haluaa olla mukana Kuopio Healthin avoimen innovaatioekosysteemin toiminnassa.

– Moni yhteistyökumppaneistamme on jo mukana Kuopio Healthissa, tutkimusympäristö on loistava. Teemme Kuopion yliopiston kanssa yhteistyötä ja tarkoituksena on lähteä tutkimaan Ketoisen terveyshyötyjä, Lahnavik-Hoffren kertoo.

Hän uskoo, että myös muiden jäsenyritysten kanssa voi löytyä yhteisiä kehitysideoita, joita päästään yhdessä hyödyntämään. Ketoinen voi tuoda ruokatietämystä ekosysteemin jäsenille ja sitä kautta olla mukana terveyden edistämisessä. Tietoisuus terveydestä on nouseva trendi, johon pitää nyt tarttua.

Rakettimainen alku yrityksellä

Ketoinen Oy on yksi korona-ajan vaikutuksesta syntyneistä start-up-yrityksistä. Kun ravintolan toiminta ei lyönyt leiville, täytyi Niina-Marika Lahnavik-Hoffrenin yhtiökumppaneineen keksiä uusia tapoja löytää palkkojen maksuun tarvittavat rahat.

– Osittain se lähti omista tarpeista, sillä gluteenittomat tuotteet olivat teknisesti haastavia ravintolaympäristössä. Sämpylät rikkoutuivat ja kuivuivat helposti. Saimmekin kehitettyä hyvän tuotteen, jolle löytyi valtavasti kysyntää.

Tavoitteena oli tehdä vähähiilihydraattinen, ketogeeniseen dieettiin sopiva leipä. Tässä onnistuttiin, sillä Ketoisessa on alle 2 grammaa hiilihydraatteja 100 grammassa. Alun perin ketogeeninen ruokavalio on kehitetty epileptikoille vähentämään kohtauksia, mutta se on saavuttanut suosiota myös muissa käyttäjäryhmissä.

Ketoinen on saanut ensimmäisenä vuotenaan rakettimaisen lähdön. Se on S-ryhmän, K-ryhmän ja HalpaHallin koko maan valikoimissa. Jakelua on jo Baltian maissa ja muutakin Eurooppaa ollaan avaamassa. Julkisella puolella kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat potentiaalinen asiakasryhmä.

Tällä hetkellä kymmenen henkilöä työllistävän Ketoisen tavoitteena on olla vuonna 2025 Euroopan johtava vatsaystävällisten tuotteiden valmistaja. Lahnavik-Hoffren pitää vahvuutena sitä, että markkinoilla on varsin vähän tuotteita, joilla on tutkittuja terveyshyötyjä. Tutkimuksilla osoitettu teho on paras apu menestykseen.

Lue lisää Ketoisesta

Lue lisää jäsenyydestä