Jäsenet estradilla: KCT:lla vankka asiantuntemus solu- ja geeniterapiasta sekä teknologia-alustoista
”Moni yritys varmasti hyötyisi, jos Kuopio Health voisi olla tuottamassa erilaisia valmiiksi pureksittuja yhteistyösopimusmalleja. Näin yritys voi säästyä isolta työltä lakiasioiden parissa.”
Solu- ja geeniterapiatutkimuksen osaaja tähyää maailmalle
Kuopio Center for Gene and Cell Therapy (KCT) toimii solu- ja geeniterapian alueella tutkimus- ja kehittämistyössä. Yritys kehittää uusia solu- ja geeniterapiaan liittyviä lääkkeitä ensisijaisesti syöpätauteihin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Yrityksen taustalla on vuosikymmeniä kestänyt toiminta geeni- ja viruslääkkeitä valmistavan Finvectorin tutkimusosastona. Vuonna 2017 KCT yhtiöitettiin, ja nyt henkilöstöä on reilu 40 ja liikevaihto 5–6 miljoonaa euroa.
Yrityksen tavoitteena on uusien hoitomuotojen kehittäminen. Ensimmäiset toimintavuotensa KCT on keskittynyt oman toimintansa kehittämiseen, mutta nyt tavoitteena on laajentaa toimintaa hankkimalla yhteistyökumppaneita ulkopuolelta: akateemisesta maailmasta tai suurista lääkeyhtiöistä.
– Suomessa ei ole paljon mahdollisia yhteistyökumppaneita, joten yhteistyökumppaneiden etsintä keskittyy lähinnä maamme rajojen ulkopuolelle. Toisaalta osa mahdollisista yhteistyökumppaneista on paikallisia ja Kuopio Healthin jäseniä. Selvitämme yhteistyön mahdollisuuksia myös heidän kanssaan, kertoo toimitusjohtaja Auli Harvima-Tiilikainen.
Yhteistyössä kohti kasvua
KCT on yksi Kuopio Healthin avoimen innovaatioekosysteemin perustajajäsenistä.
– Perustamissopimuksessa on mielestäni sanottu todella hyvin, miksi tämä osuuskunta on ylipäänsä perustettu. Tiivis vuorovaikutus yritysten, tutkimuslaitosten, julkisen sektorin ja kuluttajien välillä on sellainen asia, jota mekin toivomme, Auli Harvima-Tiilikainen sanoo.
Yhtiöittämisen myötä KCT:n toimiala on kasvanut ja toiveena on laajentua yhteistyökuvioiden kautta. Harvima-Tiilikainen arvioi, että yrityksellä on sama suunta kuin koko Kuopio Healthilla.
– Tämä natsaa hyvin meidän tavoitteiden kanssa. Molemmat ovat saavuttaneet kasvussaan sen pisteen, että on aika aloittaa tiivis yhteistyö näkyvyyden hankkimiseksi.
Hän arvioi, että Kuopio Healthin muut jäsenet voivat hyötyä KCT:n kehittämistä teknologia-alustoista sekä yrityksen asiantuntemuksesta solu- ja geeniterapian alalla.
– Uskon, että aktiivinen ja vuorovaikutteinen yhteisö on hyvä päämäärä. Itse talousalan ammattilaisena koen hyödyllisinä erilaiset foorumit, joissa on luottamuksellinen ja vapaa tiedonjako.
Harvima-Tiilikainen pitää tärkeänä myös yhden luukun taktiikkaa, jossa Kuopio Healthin jäsenet voivat helposti löytää tietoa ja yhteistyökumppaneita keskitetysti yhdestä paikasta.
Taustatukea sopimusasioihin
Vaikka luottamuksellinen yhteistyö on innovaatioekosysteemin suhteen ensisijainen toive, myös konkreettisia ehdotuksia Kuopio Healthin toiminnaksi löytyy. Auli Harvima-Tiilikainen ehdottaa tukea yritysten arjen kompastuskiviin.
– Moni yritys varmasti hyötyisi, jos Kuopio Health voisi olla tuottamassa erilaisia valmiiksi pureksittuja yhteistyösopimusmalleja. Näin yritys voi säästyä isolta työltä lakiasioiden parissa. Tämä on niin spesiaali ala, johon liittyy esimerkiksi paljon immateriaalikysymyksiä, hän huomauttaa.