| Kategoria: Menestystarinat

”Paikallisesti toimijat eivät ole toistensa kilpailijoita. Ennemmin pitää toimia paikallisesti aidossa ja läpinäkyvässä yhteistyössä ja yhdistää voimat, sillä todellinen kilpailu on kansainvälisillä markkinoilla.”

Finnadvancen elinsirut nopeuttavat lääketestausta

Finnadvance on oululainen bioteknologian startup, joka on parivuotisen toimintansa aikana ehtinyt paljon. Yritys valmistaa kolmiulotteisia elinsiruja (organ-on-chips), jotka hyödyntävät muun muassa mikrofluidistiikkaa. Nämä solukasvatusalustat simuloivat kudosten ja elinten toimintaa, mekaniikkaa ja fysiologisia vasteita.

– Alustat mimikoivat ihmisen elimiä ja sairauksia eläinkokeita realistisemmalla tavalla, mikä säästää kuluja ja aikaa. Elinsirun hyödyntäminen vähentää huomattavasti eläinkokeiden tarvetta. Tämä on erityisen hyödyllistä tutkijoille ja lääketeollisuudelle, kertoo Finnadvancen toimitusjohtaja Prateek Singh.

Elinsirusta odotetaan kustannustehokasta apua erityisesti harvinaisten sairauksien lääkekehitykseen ja sekä henkilökohtaiseen lääkehoitoon.  Alle kymmenen vuotta vanhan teknologian hyödyntäminen on vielä maailmanlaajuisesti harvinaista.

Prateek Singh
Tavoitteena nopea kasvu

Yrityksen toiminta onkin herättänyt rahoittajien kiinnostuksen ja se on saanut merkittäviä sijoituksia esimerkiksi syväteknologiaan keskittyvältä pääomasijoitusrahastolta Voima Venturesilta ja biotekniikan enkelisijoittajilta.

Finnadvance käy parasta aikaa neuvotteluja yhteistyökuvioista ulkomaille. Ensimmäinen suunta on Japani, jossa on suurta kiinnostusta kehittää lääkkeitä ikääntymiseen liittyviin ongelmiin. Toinen suunta on USA, jossa isot lääkeyritykset toimivat ja jossa hyväksi havaittu teknologia on mahdollista saada nopeasti käyttöön.

Tavoitteena on kasvaa nopeasti, Singhin mukaan 30–50 henkilön työllistäminen alle kahdessa vuodessa on tämänhetkinen odotus. Lisäksi tavoitteena on päästä yhteistyöhön maailman suurimpien lääkevalmistajien kanssa.

Vaikka rahoituksen ja henkilöstön saamisessa voi Suomessa olla haasteita, ei yrityksen tarkoituksena ole siirtyä ulkomaille.

– Suomessa meidät pitää elämänlaatu, sille ei voi oikeastaan pistää hintalappua, Singh huomauttaa hymyillen.

Oulusta laajentuminen Kuopioon

Prateek Singh perusti Finnadvance Oy:n vuoden 2018 joulukuussa, biotekniikan tohtoriopintojensa yhteydessä. Nyt yrityksessä työskentelee 16 henkilöä ja halu rekrytointiin on kova. Haasteeksi muodostuu kuitenkin se, että yritykseen tarvitaan erittäin erikoistuneita työntekijöitä.

– Tämä on yksi syy, miksi liityimme Kuopio Healthiin. Toivomme saavamme apua rekrytointeihin, Singh kertoo.

Tavoitteena on laajentaa toimintaa Oulusta Kuopion alueelle, tilojen etsintä on aktiivisesti työn alla. Yritys on jo tehnyt syvää yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Kuopio Healthin avoimeen innovaatioekosysteemiin liittymällä halutaan parantaa yhteistyön mahdollisuuksia bioteknologian alalla.

Singh uskoo, että Finnadvance voi tuoda oman osaamisensa koko alueen biotieteiden kehittämisen hyväksi. Toiveena on yhteistyö prekliinisen ja kliinisen tutkimuksen alalla. Lisäksi paikalliset yritykset voivat hyödyntää elinsiruja testialustoina.

Singh on kokenut Kuopion alueella saamansa vastaanoton hyvin lämpimäksi. Hän korostaa, että paikallisesti toimijat eivät ole toistensa kilpailijoita. Ennemmin pitää toimia paikallisesti aidossa ja läpinäkyvässä yhteistyössä ja yhdistää voimat, sillä todellinen kilpailu on kansainvälisillä markkinoilla.

Lue lisää Finnadvancesta

Lue lisää jäsenyydestä