| Kategoria: Menestystarinat

”Tavoitteemme on olla yksi johtavista tämän teknologian analyysipalveluiden tuottajista maailmassa erityisesti elintarvikkeisiin, ravitsemukseen ja suolistoflooraan liittyvässä tutkimuksessa.”

Afekta Technologies selvittää aineenvaihdunnan tuotteet

Kuopiolainen Afekta Technologies tuottaa analyysipalveluita, tarkemmin sanottuna metabolomiikkamääritystä. Kyseessä on analytiikan ala, jota käytetään laajasti luonnon- ja lääketieteellisessä tutkimustyössä. Mittauksessa määritellään laaja joukko erilaisia aineenvaihduntatuotteita mistä tahansa biologisesta materiaalista.

Afekta Technologies on erikoistunut elintarvikenäytteisiin ja elintarvikkeiden ravitsemuksellisiin vaikutuksiin ihmisten elimistössä. 

– Erityisesti olemme kiinnostuneita suolistofloorasta. Suoliston mikrobit erittävät elimistöön erilaisia aineenvaihduntatuotteita eli metaboliitteja. Me voimme verinäytteistä määrittää, millaisia suolistoflooran tuottamia yhdisteitä siellä on, yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Kati Hanhineva kertoo.

Vuonna 2017 perustetun yrityksen toiminnassa on tällä hetkellä mukana seitsemän henkilöä. Asiakkaat ovat sekä Suomesta että ulkomailta.

– Tavoitteemme on olla yksi johtavista tämän teknologian analyysipalveluiden tuottajista maailmassa erityisesti elintarvikkeisiin, ravitsemukseen ja suolistoflooraan liittyvässä tutkimuksessa. Muita analyysipalveluiden tuottajia on kyllä olemassa, mutta me olemme ainoa erityisesti elintarvikkeisiin ja ravitsemukseen keskittyvä metabolomiikka-alan yritys.

Kati Hanhineva

 

Terveyden edistäminen kiinnostuksen kohteena

Afekta Tehcnologies on ollut Kuopio Healthin avoimen innovaatioekosysteemin jäsenenä alusta saakka. Pieni startup halusi heti päästä mukaan alan yhteisöön. Tavoitteena oli tutustua alan yrityksiin ja pysyä ajan tasalla, mitä alueella tapahtuu.

Kati Hanhineva kertoo, että Afekta haluaa korostaa terveyden edistämistä ja ravitsemusta Kuopio Healthin toiminnassa. 

– Ravitsemus on kuitenkin suurimpia yksittäisiä terveyteen liittyviä tekijöitä, johon ihminen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa, hän huomauttaa.

Tavoitteena on päästä mukaan esimerkiksi yhteisiin luonnon- tai lääketieteellisiin tutkimushankkeisiin, joissa tarvitaan metabolomiikkamäärityksiä. Sellaisista yrityksellä on jo paljon kokemusta.

Lisäksi Hanhineva toivoo, että Kuopio Healthin kautta alueelle voitaisiin suunnitella jonkinlaista osaajapoolia. Pienessä yrityksessä rekrytointi on haastava prosessi ja täysin tuntemattoman tekijän rekrytointi tuntuu riskialttiilta. Verkostojen kautta rekrytointi tuntuu turvallisemmalta ja tekijät tulevat tutuiksi.

Myös tieto pienten yritysten tarvitsemista palveluista olisi Hanhinevan mielestä kätevää. Saisiko osuuskunta neuvoteltua jäsenilleen hyviä diilejä tai löytyisikö sen kautta tietoa hyvistä palveluntarjoajista?

Tunnettuus on kasvanut

Kati Hanhineva on tyytyväinen siihen, että Kuopio Healthin tunnettuus on kasvanut: osuuskuntaan liittyvät keskustelut ja nostot ovat lisääntyneet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Näkyvyyden nosto on tärkeä asia. Sen kautta nykypäivänä asiat nousevat ihmisten mieliin, hän pohtii.

Parhaassa tapauksessa näkyvyys ei rajoitu alueellisesti, vaan Kuopio Health tunnetaan varteenotettavana tekijänä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Silloin myös jäsenille avautuu mahdollisuus profiloitumiseen ja profiilin nostamiseen.

Lue lisää Afektasta

Lue lisää jäsenyydestä