| Kategoria: Uutiset

Business Finland on myöntänyt Itä-Suomen yliopistolle Co-creation-rahoituksen, joka on tarkoitettu e-FINGERS-projektin Co-innovation-hakemuksen valmisteluun. Co-creation-vaiheen tarkoituksena on yhteistyöverkoston rakentaminen akateemisten kumppaneiden ja yritysten välille.

e-FINGERS tavoittelee uusien ja kestävämpien toimintatapojen kehittämistä Alzheimerin taudin ja dementian riskiryhmään kuuluvien henkilöiden tunnistamiseen. FINGER-tutkimukseen (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) pohjautuva hanke pyrkii yhdessä yrityskumppaneiden kanssa löytämään uusia toimintamalleja aivoterveyden edistämiseksi. Tavoitteena on Co-innovation-rahoitus, joka mahdollistaisi varsinaisen innovaatioprojektin 2–3 vuodeksi. Kansallinen neurokeskus vastaa hankkeen koordinoinnista. Vastuullisena tutkijana toimii apulaisprofessori Alina Solomon Itä-Suomen yliopistosta ja e-FINGERS-projektin koordinaattorina toimii Annalaura Jokiniemi.

FINGER-tutkimushankkeen tulokset ovat vaikuttavia ja se on ensimmäisenä maailmassa osoittanut monipuolisen elintapaintervention hyödyt ehkäisemään ikääntyneiden kognitiivisten toimintojen heikkenemistä. Toistaiseksi ainoa tehokas keino ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä on noudattaa monipuolista elintapaohjelmaa, jonka vaikutus ilmeni useilla kognitiivisen toiminaan osa-alueilla: toiminnanohjauksessa, tiedonkäsittelyn nopeudessa ja pidemmän viiveen muistitehtävissä.

Linkki julkaisuun