Alzheimerin taudilta suojaava geenivariantti vaikuttaa suotuisasti beeta-amyloidiaineenvaihduntaan
Alzheimerin taudilta suojaava APP A673T -geenivariantti alensi merkittävästi haitallisten APP-proteiinin pilkkoutumistuotteiden tasoja varianttia kantavien henkilöiden aivo-selkäydinnestenäytteessä, osoittaa Itä-Suomen yliopiston uusi tutkimus. Tulokset tukevat nykyistä käsitystä siitä, että hyvinkin pieni beeta-amyloiditasojen lasku voi olla hyödyllistä Alzheimerin taudin ehkäisyssä.
Muistisairauksista yleisin on Alzheimerin tauti, josta kärsii yli 40 miljoonaa ihmistä. Taudin keskeisiin piirteisiin kuuluvat aivojen haitalliset beeta-amyloidi- ja tau-proteiinikertymät. Vaikka niitä on tutkittu jo vuosikymmeniä, monet yritykset lääkkeen kehittämiseksi tautiin ovat olleet haastavia. Viime aikoina useissa potilastutkimuksissa on kuitenkin saatu hidastettua taudin etenemistä beeta-amyloidin kertymistä estävillä lääkehoidoilla.
Beeta-amyloidi on peptidi, jota syntyy sen esiasteproteiinin APP:n pilkkoutuessa. Vuonna 2012 islantilaiset tutkijat löysivät APP-geenin variantin, joka suojaa Alzheimerin taudilta. Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat sittemmin osoittaneet, että kyseisen APP A673T -geenivariantin kantajien plasmassa on alemmat beeta-amyloiditasot kuin kontrollihenkilöillä. APP A673T -variantti on hyvin harvinainen ja sitä esiintyy lähes pelkästään pohjoismaisissa väestöissä. Sen vaikutuksista sekä solutason mekanismeista onkin tehty vasta muutamia tutkimuksia.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin APP A673T -variantin kantajilta ja kontrollihenkilöiltä aivo-selkäydinnesteen ja plasman proteiinien tasoja laajassa proteomiikka-analyysissä. Lisäksi APP A673T -variantin solutason mekanismeja tutkittiin 2D- ja 3D-hermosolumalleissa, jotka ilmensivät Alzheimerin tautia aiheuttavia APP-mutaatioita.